Kung Bore står för dörren, och inför hans återkomst krävs lite förberedelser för att kaninerna skall må bra trots kylan. Vilda kaniner bor i hålor djupt under marken och där blir det ju aldrig särskilt kallt. Om man ger sin kanin rätt förutsättningar kan den dock klara temperaturer ända ned till -30 grader.
Men då finns några saker att tänka på vad gäller buren och dess inredning, fodret och vattnet.
Buren först:
Buren måste vara dragfri och buröppningen måste vara skyddad från blåst. Själva bodelen måste vara minst 50 cm över marken, gärna 70cm. Då blåser det inte in snö i buren.
Den skall vara väl rengjord, givetvis, och måste hållas ren och torr. Väta leder kyla...
I burbotten skall finnas ett riktigt tjockt lager med spån som suger upp urinen effektivt. Sedan fyller man bodelen rikligt med halm. Kaninen kommer bygga ett mysigt bo av all halm där den sedan kurar ihop sig för att kunna hålla värmen.
Om bodelen är stor blir luftutrymmet stort. Mycket luft kan vara svårt att värma upp. Då kan det vara en ide att sätta in ett litet hus som kaninen kan använda som "sängkammare".
Huset skall då bara vara aningen större än kaninen, då blir det mindre luft att värma upp och betydligt lättare för kaninen att hålla värmen.
Själv funderar jag på att bygga ett lite större hus inuti bodelen där alla fyra kan krypa in. Husets tak skall kunna fungera som sitthylla hade jag tänkt och således ökar jag på sätt och vis utrymmet i bodelen.
Sammanfattningsvis skall buren vara ren, torr och dragfri med massor av halm. Då har man skapat bra förutsättningar för sin kanin.
Mat och dryck:
Vad gäller fodret finns några saker man måste tänka på när kvicksilvret kryper under fryspunkten.
Vatten: Ge varmt vatten, morgon och kväll. Varmt, men inte hett väl och märka. Kaninen skall inte bränna sig! Det är viktigt att kaninen får i sig tillräckligt med vätska innan vattnet fryser. Är det riktigt kallt är det bra att ge kraftfodret först. Kaninen kommer bli törstig av pelletsen och serveras både vatten och pellets samtidigt kommer kaninen favorisera pelletsen framför vattnet. När hon sedan vill dricka kan vattnet redan ha frusit. Blir kaninen uttorkad äter hon inte och äter hon inte hanterar hon kylan sämre och vill det sig illa fryser hon ihjäl. Fyll inte flaskan till bredden, tänk på att is tar mer plats än vatten och när isen expanderar kommer flaskan således spricka.
När det blir kallt kan det dock vara en idé att byta ut vattenautomaterna mot vattenskålar och då företrädesvis sådana som man hänger fast i gallret så inte kaninerna kan smutsa ned vattnet. Varför? Jo, i vattenautomatens nippel finns alltid lite vatten och detta gör att nippeln snabbt fryser igen, ibland tar det endast några minuter. Då spelar det ju ingen roll om vattnet i flaskan är varmt, det kommer ändå inte kaninen tillgodo. Sedan är det betydligt enklare att få ut isen uren en vattenskål än en vattenflaska! ;)
När det blir kallt kan det dock vara en idé att byta ut vattenautomaterna mot vattenskålar och då företrädesvis sådana som man hänger fast i gallret så inte kaninerna kan smutsa ned vattnet. Varför? Jo, i vattenautomatens nippel finns alltid lite vatten och detta gör att nippeln snabbt fryser igen, ibland tar det endast några minuter. Då spelar det ju ingen roll om vattnet i flaskan är varmt, det kommer ändå inte kaninen tillgodo. Sedan är det betydligt enklare att få ut isen uren en vattenskål än en vattenflaska! ;)
Pellets: Det går åt mycket energi för att hålla värmen. Ju kallare det blir desto mer ökar man pelletsgiven.
Vid -10grader till -14 grader = dubbel ranson
Vid -15grader eller mer = trippel ranson
Dela upp fodergiven i flera måltider under dagen. För stora portioner åt gången + en matglad kaniner resulterar i en foderstinn liten kaninmage. Det krävs mycket energi att smälta maten och då finns risk att kroppen lägger mindre energi på uppvärmning.
Tänk bara på dig själv, visst kan även du bli lite småfrusen efter en större måltid?! Det är inte så konstigt om man kan lite om kroppens fysiologi. För att smälta maten krävs energi och vatten. Detta färdas med blodet. Ju mer mat som finns i magsäcken desto mer blod strömmar till matsmältningsorganen och mindre blod finns kvar i kroppens extremiter; vi blir frusna! :)
Kaninen skall inte äta mer för att "lägga på hullet" utan enbart för att kroppen skall orka hålla värmen hela långa vintern. Blir kaninen tjock har man gett för mycket pellets.
Grönfoder: Vintertid finns inte så mycket grönfoder att tillgå i naturen. Men granris, tallris, enris, ljung och lingonris finns det gott om, det är vintergrönt, och ej frostkänsligt.
Det där med froskänsligt är viktigt. Frostskadat, fruset foder ger kaninen diarré.
Grönfoder med högt vatteninnehåll fryser lätt. Av den anledning kan det vara direkt olämpligt att ge vintertid, men ges det på rätt sätt kan det vara bra då kaninen får i sig vätska genom maten. Morot, äpple och sallad måste därför ges i mycket liten mängd åt gången så kaninen hinner äta upp omedelbart, innan frosten tar det.
Grenar av olika slag är bra, både som sysselsättning och för att hålla tänderna i trim.
Tänk dock på att grenar av Björk är olämpligt vintertid!
Torkade örter, bär och frukt: Genom torkning försvinner vattnet och därigenom också känsligheten för frostskader. Själv har jag torkad persilja, maskros, groblad och brännässla till mina som tillskott utöver pelletsen och höet. Torkade äppelbitar och torkade morötter kommer jag ge som lite godis.
Hö: Kaninen skall ha obegränsad tillgång till hö, men det är inget nytt förstås! ;)
Var uppmärksam så kaninen äter höet. Om höet blir kvar kan det tyda på att pelletsgiven är för hög och behöver sänkas.
Och till sist: En utekanin får inte komma in i huset för att gosa vintertid!
Har du väl bestämt dig för att kaninen skall bo utomhus under vintern måste hon få en chans att bygga upp en rejäl päls inför vintern. Kaninen måste vara ute från sommaren eller alternativt tidig höst. Ju kallare det blir, desto tjockare päls. Om kaninen kommer in i värmen kommer fällningsprocessen genast sättas igång för att anpassas till det varmare klimatet. Betänk temperatursskillnaden mellan inne och ute vintertid. 2o grader inomhus och -15 utomhus ger en skillnad på 35grader! Kaninen kommer sedan frysa när hon kommer ut igen.
Så...tar man in sin kanin mitt i vintern får den stanna inne tills vårsolen ger björkarna musöron och snön droppar från taken.
Bra inlägg!
SvaraRaderaVåran Oreo fick visst flytta in nu i dagarna... Ooops! Han och Casper är nu rumskamrater.
Hans utebur får han bjuda ut till två kaninbrudar som jag hoppas ska få komma hit snart.